Morate unijeti valjani broj
 

A tőkeáttétel és a letét (margin) jelentése

tőkeáttétel lehetővé teszi, hogy a kereskedő kevesebb pénzzel (letéttel) nagyobb pozíciót kezeljen, és így jelentősen megnövelje mind a nyereséget, mind a veszteséget. A tőkeáttételes kereskedést margin kereskedésnek is nevezik.

A tőkeáttétel megnöveli a potenciális nyereséget és veszteséget. Például, ha 1,0000 áron vásárol EUR/USD-t tőkeáttétel nélkül, a teljes veszteséghez az árnak nullára kell csökkennie, vagy a befektetés megduplázásához 2,0000-re kell emelkednie. Ha a maximális 100:1 tőkeáttétel alkalmazásával kereskedik, 100-szor kisebb ármozgás ugyanazt a nyereséget vagy veszteséget eredményezi.

A letét (margin) az a tőke, amelyet a kereskedőnek egy új pozíció megnyitásához le kell tennie. Ez nem díj vagy költség, és a kereskedés lezárása után újra felszabadul. Az a szerepe, hogy megvédje a brókert a veszteségektől. Ha a veszteségek miatt a kereskedő letétje egy előre meghatározott kilépési (stop out) százalék alá csökken, a bróker automatikusan zár egy vagy minden nyitott pozíciót. A bróker a pozíció lezárása előtt küldhet pótfedezeti felhívást tartalmazó figyelmeztetést.

A tőkeáttétel működése

100:1 tőkeáttétellel a kereskedő 100-szor nagyobb pozíciót nyithat meg, mint tőkeáttétel nélkül. Például, ha 0,01 lot EUR/USD vételi ára általában 1000 $, és a bróker 100:1 tőkeáttételt kínál, akkor a kereskedőnek csak 10 $ összeget kell letétként elhelyeznie. Természetesen a kereskedő olyan alacsony tőkeáttételt alkalmazhat, amilyet kíván.

Figyelem: a magasabb tőkeáttétel magasabb kockázatot jelent. A legtöbb szakember nagyon alacsony tőkeáttételi arányt használ, vagy anélkül kereskeskedik, valamint ügyletenként szerény kockázati százalékot alkalmaz.

Ha többet kíván megtudni a tőkeáttételről, nézze meg „Mit jelent a tőkeáttétel a forexkereskedésben és hogyan kell alkalmazni” című cikkünket.